Hjälp oss allergicertifiera restaurangerna!Till hösten hoppas vi kunna presentera de första allergicertifierade restaurangerna, skriver Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och Allergiförbundet, här i sin ledare.

 

Nu är snart sommaren här med allt gott som följer med den. Bland det bästa jag vet är att kunna gå till torget för att köpa sådant som är odlat nära mig. Det är något visst med att kunna äta det som är närodlat. Att kunna sitta ute och äta är underbart. Numera är det många restauranger som har lika många bord ute som inne. Förbundet jobbar sedan ett par år med att få restauranger att certifiera sig så att det ska vara lättare för födoämnesallergiker att välja en restaurang med ”säker” mat. I höst hoppas vi kunna presentera de första restaurangerna.

Nu kan hjälpa oss genom att fråga om din favoritrestaurang vill bli certifierad, mer information om hur det går till hittar du på vår hemsida. astmaoallergiforbundet.se.

I dagarna genomförs EU-valet i Sverige. Förbundet är med och försöker påverka bland annat livsmedelsmärkningen. Reglerna om märkningen av livsmedel omfattar informationen på förpackningen och utformningen av denna. Bilder, varumärke, symboler, ord, omslag, halsringar, är sådant som räknas som märkning. Vissa varor har designade innehållsdeklarationer vilket gör dem svåra att läsa. Det verkar som det är viktigare att sälja produkten är än att kunden får veta vad den innehåller.

Knepen är många för att få oss kunder att köpa. Jag har nyss lärt mig att doften av kokos eller lindblommor gör oss konsumenter mer benägna att öppna plånboken. Doftmarknadsföring är på frammarsch men ännu är det inte så välutvecklat. Det är mycket vi som konsumenter ska kunna, inte bara att läsa mikroskopiska e-nummer på maten. Vi ska också undvika att bli lurade av sluga marknadsförare. Därför njuter jag i sommar av att gå på torget och lukta på frukt, bär och grönsaker, och köpa hem och prova på nya spännande recept.

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  

Snabbmeny

Senaste recept

Beställ vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyheter så kommer vi att meddela dig via e-post nästa gång vi uppdaterar sidan.

Klicka här för att komma till formuläret!

Matallergier.se

Matallerigier.se som tidigare hette Matnyttig.se är en del Astma & Allergiförbundet.

Här hittar du nyttig information som rör mat och allergier.