Anafylaxi förvärrade Adams allergi

När Adam Elovsson var tolv år fick han en anafylatisk allergichock. Den allergiska chocken gjorde att han blev mycket mera allergisk. Han har fått anpassa sig till helt nya levnadsvillkor efter allergichocken.

Anafylaxi förvärrade Adams allergi

När Adam Elovsson var tolv år fick han en anafylatisk allergichock. Den allergiska chocken gjorde att han blev mycket mera allergisk. Han har fått anpassa sig till helt nya levnadsvillkor efter allergichocken.

Att Adam var allergisk mot nötter hade man konstaterat redan när han var barn. Han kände att det kliade i munnen om han råkade få i sig något med nötter i. Allergin hade dock inte lett till några starkare reaktioner och han hade inga problem med att vistas i ett rum där man hanterade nötter. I allergitesterna visade det att han hade antikroppar mot allergenet, men inte i speciellt höga koncentrationer.

Olika sorters nötter

När Adam var tolv år råkade han vid ett tillfälle få i sig en liten bit av en bakelse som innehöll hela tre olika sorters nötter. - Biten var inte större än en tumnagel, berättar Adam. Jag märkte direkt att jag hade fått i mig något som inte stämmde, men trodde att det skulle gå över. Jag gick till mitt rum i övervåningen, men kännde att allt var inte som det skulle och sade till mina föräldrar att jag vill åka till sjukhuset. Vi läste i bakelsens innehållsförteckning att den innehöll flera olika sorters nötter och bestämde oss direkt att åka till sjukhuset. Väl inne på sjukhuset togs jag in direkt på ett behandlingsrum och jag fick tre olika tabletter. Jag hade fått svårt att andas, men var van vid att detta hände ibland eftersom jag hade astma. Under tiden hade jag även fått utslag som nu började sprida sig över hela kroppen, berättar Adam.

Vaknade på intensiven

- Jag började känna mig allt tröttare. Efter en stund hade jag förlorat medvetandet. Mina föräldrar har berättat att personalen höll på att köra mig till operationssalen för att göra ett snitt i luftstrupen för att frigöra andningsvägarna, återger Adam. Innan man satte igång med ingreppet så märkte man att den stora mängd adrenalin som Adam hade fått började ge effekt och man beslöt att avvakta med ingreppet som till sist inte behövde göras. Nästa dag vaknade Adam på intensiven. - Jag kände mig väldigt trött efter allt jag hade varit med om. Jag fick stanna på sjukhuset ytterligare ett dygn för observation.

Mera allergisk

Allergin begränsar och tvingar mig att
planera mera, säger Adam

Den mest påtagliga effekten efter den anafylaktiska chocken är att Adam har blivit mycket mera allergisk mot nötter och även fått korsallergier mot pollen, persikor och tom jordgubbar. - Jag var hos läkaren för att göra om allergitestet efter den allergiska chocken och nu visade testet att min allergi hade blivit mycket svårare. Testet gjordes om tre gånger eftersom läkarna tyckte att det var så märkligt att jag reagerade så mycket kraftigare mot allergenet.

Måste planera mera

Efter den allergiska chocken har jag blivit känslig mot allergenet i nötter även när detta endast finns i luften. Den kraftigt ökade allergin har gjort att jag har blivit tvungen att ändra mycket i mitt liv. Numera måste jag planera noga när jag skall åka någonstans. Jag kan inte vistas i miljöer där man har hanterat nötter där vid t ex matlagning. Detta gör att många vardagliga situationer blir väldigt krångliga. Även sådan att t ex gå på restaurang för att träffa sina vänner över en öl är svårt för Adam. - Tyvärr så är nötter ett alltför vanligt inslag i krogmiljön för att vi allergiker skulle kunna slappna av och njuta, avslutar Adam.

 Mertz Laakso är skribent och driver företaget www.webbtidningar.se

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  

Snabbmeny

Senaste recept

Beställ vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyheter så kommer vi att meddela dig via e-post nästa gång vi uppdaterar sidan.

Klicka här för att komma till formuläret!

Matallergier.se

Matallerigier.se som tidigare hette Matnyttig.se är en del Astma & Allergiförbundet.

Här hittar du nyttig information som rör mat och allergier.